Satoshi Nakamoto loi lohkoketjun ensimmäisenä päivänä ja digitaalisen rahan toisena, mutta hän unohti 10 kryptosijoittajan käskyä. Critical Crypto hyppäsi isoihin saappaisiin loi ohjeet parempaan kryptoelämään.
1. Älä puhu kryptoista.
The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club.
Oletko uusi innokas kryptosijoittaja? Teitkö nopeaa voittoa ja nyt haluat kertoa äidille, isälle ja sukulaisille, että kryptot ovat tulevaisuus? Älä tee sitä. Jos kuitenkin teet niin, ymmärrät myöhemmin, miksei olisi kannattanut.
Jos joku kysyy, miten kryptoillasi menee, vastaa “hyvin”.
Poikkeus: Voit puhua kryptoista muiden kryptosijoittajien kanssa.
2. Älä hävitä avaimia.
Not your keys, not your coins.
Jos Satoshi Nakamoto olisi keskuudessamme, hän neuvoisi meitä pitämään Bitcoinimme turvassa. Ota siis varasi pois kryptopörsseistä ja siirrä ne kryptolompakkoon. Jos kryptobägisi ovat pullollaan, suosittelemme fyysistä kylmälompakkoa, kuten Trezoria tai Ledgeriä.
Kirjoita lompakon salausavain, eli se pitkä litania paperille ylös ja laita kassakaappiin. Vaihtoehtoisesti sellaiseen paikkaan, josta tyttö- tai poikaystäväkään ei sitä vahingossa löydä. Critical Crypto on henkilökohtaisesti todennut kalastuspakin puolisovarmaksi jemmaksi.
3. Jätä shitcoineja elämiseen.
Älä ikinä sijoita enempää kuin olet valmis häviämään
Me degeneroituneet kryptoihmiset tiedämme, että eurot ja dollarit ovat ultimaattisia shitcoineja. Joskus on kuitenkin tunnustettava elämän realiteetit – fiat-valuuttaa valitettavasti tarvitsee vielä elämiseen.
Vaikka kuinka uskoisit Bitcoinin hinnannousuun, sijoita siihen vain summa, jonka olisit valmis laittamaan kasinolle. Kryptovaluutat ovat spekulatiivisia sijoitusinstrumentteja ja niiden arvo saattaa vaihdella hurjasti.
4. DYOR
Do. Your. Own. Research.
Lempivaikuttajasikin on vain ihminen, hänkin on usein väärässä. Siksi tee aina kaikessa sijoittamisessa omat taustatyösi. Nukut yösi paremmin, kun tiedät tasan tarkkaan mihin projektiin olet fiatisi sijoittanut.
5. Älä luota vaikuttajiin.
Luottamus on kulmakivi, jonka päälle koko ihmiskunnan historia on rakennettu. Lohkoketjujen ansiosta sitä ei enää tarvita. Ihmiset saattavat olla epäluotettavia, mutta koodi ei. Kryptomaailmassa sinun ei tarvitse luottaa ihmisiin – voit luottaa dataan ja koodiin.
Kryptoyhteisössä on luonnollisesti vaikuttajia, joiden sana painaa vaakakupissa paljon. Jotkut oman elämänsä bitboyt ja mooncarlit kuitenkin käyttävät valtaansa oman etunsa ajamiseen. Projektit maksavat astronomisia summia vaikuttajille promootiosta, jonka maksavat loppupeleissä sinisilmäiset sijoittajat.
TL;DR: Jos joku mainostaa sinulle seuraavaa Bitcoinia, Critical Crypto antaa sille 100-prosenttisen Hevonpaska™️ -takuun.
6. Hanki useampi kori.
Älä laita kaikkia munia samaan koriin. Osta mieluummin monta koria.
Sama suomeksi: Sijoita mieluummin viiteen projektiin 200 eurolla, kuin yhteen projektiin 1000 eurolla. Hajautus pienentää riskiä.
7. Älä ole paperikäsi.
Paper hand = a trader who gets scared and sells.
Volatiliteetti kuuluu sijoittamiseen, varsinkin kryptosijoittamiseen. Mieti ennen sijoittamista, mitä teet, jos sijoituksen arvo laskee 50%. Entä 70%? Entä jos arvo laskee 90%? Menestyksesi kryptosijoittajana riippuu vahvasti vastauksestasi.
Joskus sijoittajan on myönnettävä tappion karvas kalkki ja kuitattava tappiot. Se on ok, kunhan päädyt tähän päätökseen rationaalisen ajattelun kautta. Vuotavassa veneessä ei kannata olla. Se EI ole ok, jos syysi myydä on se, että kryptomarkkinat romahtivat tänään 20 prosenttia.
8. Älä ole timanttikäsi.
Don’t HODL – take profits.
-HoDL! TiMAnTtIKädEt pALkitAaN 💎🙌🏼.
Ei.
Tämä on paperikäden vastakohta, joka hodlaa hamaan tappiin asti. Yhtä lailla tämä on toinen huono ääripää.
Tärkein asia ennen sijoitusta on päättää, milloin otat voittoja. Paperivoitot eivät merkkaa sijoittamisessa mitään, sinun on realisoitava ne. Voit aina jättää pienen “moonbagin” mahdollisen raketoinnin varalta, mutta muista aina ottaa alkuperäinen sijoituksesi takaisin.
Allekirjoittanut timanttikäsi katseli +30k€ voittojen katoavan kuin tuhkan tuuleen holdauksen takia. Älä tee samaa virhettä.
Nyrkkisääntö: Aina kun sijoitus nousee 2x, myy 50%.
9. Unohda tunteet.
FOMO – a state of mental or emotional strain caused by the fear of missing out.
Kryptosijoittaminen vetoaa kahteen ihmisen alkukantaiseen tunteeseen: ahneuteen ja pelkoon. Nämä evoluution kannalta merkittävät tuntemukset liittyvät aivojemme muinaisiin osiin ja ovat osa selviytymismekanismiamme.
Sijoituspäätöksissä niillä ei kuitenkaan pidä olla sijaa. Tunteella sijoittaminen on puhdasta uhkapeliä.
Miten välttää sitä? Tee sijoitusstrategia ja noudata sitä kurinalaisesti. Tee aina strategiaasi pohjautuvia päätöksiä niin näet markkinatilanteen paljon selkeämmin.
10. Halaa karhua.
Bear market things – the open decline of mental health across investors in a downtrending crypto market
Suurin osa rakastaa härkämarkkinaa, mutta vain harva karhumarkkinaa. Suurin osa sijoittaa tappiollisesti, mutta vain harva voitollisesti. Yhteensattumaa?
Menestyneimmät sijoittajat ymmärtävät, että paras aika ostaa on silloin, kun veri virtaa kaduilla. Omaisuus rakennetaan karhumarkkinoiden aikana ja nousukauden aikana lunastetaan voitot.
Kun sijoitat vain laadukkaisiin projekteihin, näet laskutrendit alennusmyynteinä.