Altcoin-opas #2 – Cosmos ⚛️
Tämä pikaopas tutustuu lohkoketjujen Internetiin ja airdroppien luvattuun maahan – Cosmokseen.
Cosmos on jatkuvasti laajeneva ekosysteemi, jossa sovellukset ja palvelut ovat yhdistetty toisiinsa. Cosmos pyrkii helpottamaan lohkoketjujen välistä kommunikaatiota.
Tässä altcoin-oppaassa tutustutaan Cosmoksen teknologiaan, tokeniin ja tulevaisuuteen. Lue myös aiempi altcoin-opas Quant Networkista.
Mitä ongelmaa Cosmos ratkaisee?
Lohkoketjujen ongelmana on alusta asti ollut yhteentoimivuuden puute. Yhteentoimivuus mahdollistaa tiedonsiirron kahden tai useamman järjestelmän välillä.
On itsestäänselvää, että Gmail ja Outlook kommunikoivat keskenään. Tai se, että voit jakaa Android-puhelimen tietoja Applen iOS:n kanssa. Lohkoketjuista puhuttaessa kehitys ei vielä ole näin pitkällä.
On välttämätöntä saada järjestelmät kommunikoimaan. Niistä ei ole muuten paljoa hyötyä ja ne voivat muodostaa esteen teknologian käyttöönotolle.
Mikä on Cosmos?
Cosmos on yksi suurimmista, nopeimmin kehittyvistä ja teknologisesti edistyneimmistä kryptoekosysteemeistä.
Se on itsenäisistä lohkoketjuista koostuva hajautettu verkosto, jossa sovellukset toimivat saumattomasti toistensa kanssa. Cosmos on infrastruktuuri, jonka päälle voi rakentaa yhteentoimivia lohkoketjuja.
Miten Cosmos toimii?
Cosmos käyttää keskuksia (eng. hub), Tendermint-konsensusalgoritmia ja Inter-Blockchain Communication (IBC) -protokollaa varmistaakseen, että lohkoketjut voivat kommunikoida turvallisesti.
Jotkut alustat kommunikoivat keskenään älysopimusten avulla. Tässä prosessissa tokenit lukitaan yhdelle alustalle, jonka jälkeen lukittua omaisuutta vastaava määrä lyödään toiselle alustalle. Wrapped tokenit (esim. WBTC) ovat tyypillinen esimerkki tästä.
Sen sijaan, että lähettäisit Bitcoinia sen lohkoketjusta Ethereumiin, BTC lukitaan palvelua tarjoavaan lohkoketjuun. Vastaava summa lasketaan liikkeelle wrapped tokeneina Ethereumin lohkoketjussa.
Cosmos puolestaan tarjoaa avoimen lähdekoodin työkaluja, joiden avulla kehittäjät voivat rakentaa hajautettuja ja itsenäisiä lohkoketjusovelluksia.
Miten Cosmos saavuttaa tämän?
Tendermint
Tendermint on tulos verkko- ja konsensuskerrosten yhdistämisestä, ja se on yhteinen kaikille Cosmos-lohkoketjuille. Jotkut sen ominaisuuksista ovat:
Helppo rakentaminen
Cosmoksessa kehittäjät voivat keskittyä vain sovellukseen, mikä tekee kehityksestä huomattavasti helpompaa. Ennen Tendermintia kehittäjien olisi pitänyt suunnitella ja rakentaa kolme eri kerrosta (sovellus, verkko ja konsensus).
Korkea suorituskyky
Lohkoketjut voivat hallita tuhansia transaktioita sekunnissa.
Cosmos Hub
Cosmos Hub on ekosysteemin ensimmäinen ja alkuperäinen lohkoketju. Uusien ketjujen on liityttävä siihen, jotta niistä tulee yhteentoimivia. Mikä tahansa itsenäinen lohkoketju voi kommunikoida ja vaihtaa tietoja Hubin kautta.
Cosmos SDK
Cosmos-tiimi on rakentanut SDK:n eli ohjelmistokehityspaketin, jonka avulla kehittäjät voivat luoda sovelluskohtaisia lohkoketjuja nopeasti, helposti ja edullisesti ilman, että heidän tarvitsee koodata kaikkea nollasta.
Inter Blockchain Communication (IBC)
IBC on yksi Cosmoksen suurimmista eduista. Juuri IBC on se tekijä, joka mahdollistaa eri Cosmos-lohkoketjujen kommunikoinnin keskenään. IBC:n avulla voit siirtää tokeneita ja dataa lohkoketjusta toiseen, vaikka ne toimivatkin itsenäisesti.
Cosmos IBC voi muodostaa yhteyden melkein mihin tahansa proof of stake -lohkoketjuun, mutta ei suoraan PoW-lohkoketjuihin, kuten Bitcoiniin.
IBC:n avulla voi tehdä mitä tahansa kryptosiirroista NFT-siirtoihin sekä ketjujen välisiin älysopimuksiin.
Cosmos-ekosysteemi
Vuosien aikana Cosmos on houkutellut useita lohkoketjuprojekteja ekosysteemiin.
Ekosysteemin taloudellisena keskuksena toimii Cosmos Hub (ATOM), jonka lisäksi Cosmokseen on rakennettu mm. Binance Chain (BNB), Terra (LUNA), Crypto.com Coin (CRO) ja monia muita.
Ekosysteemi koostuu sadoista sovelluksista, lohkoketjuista, lompakoista, selaimista ja palveluista, joilla on kehittäjiä joka puolella maailmaa. Sovelluskategorioita on laidasta laitaan, kuten infrastruktuuri, taloudelliset, sosiaaliset, yksityisyys, pelit, älysopimukset ja NFT:t.
Cosmos-ekosysteemi numeroina:
51 zonea
263 sovellusta ja palvelua
14,6 miljardin dollarin markkina-arvo
15 miljardin dollarin edestä IBC-siirtoja (24h)
⚛️ Mikä on ATOM?
Cosmoksella viitataan joko Cosmos Hubiin (lohkoketju) tai laajemmin koko Cosmos-ekosysteemiin. ATOM puolestaan on Cosmos Hubin natiivi kryptovaluutta.
Interchain Foundation järjesti vuonna 2017 ICO:n ATOM-tokenille ja onnistui keräämään yli 17 miljoonaa dollaria.
Vaikka jokainen zone voi laskea liikkeelle oman kryptovaluuttaansa, ATOM on edelleen koko ekosysteemin ensisijainen token. Sillä on ratkaiseva rooli verkon yhteentoimivuuden ylläpitämisessä.
ATOMia voi käyttää:
Transaktioiden maksamiseen
Äänestämiseen
Steikkaamiseen
Likviditeetin tarjoamiseen
Tokenomia
ATOM-tokenin tunnusluvut ja sijoittajalle tärkeät tiedot:
Hinta: $13,96
Markkina-arvo: $3,98 mrd.
Kierrossa: 286,37 milj. ATOM
ATH: $44,7 (9/2021)
Vuosittainen inflaatio: 7-20%
Sijoittajien tulee olla tietoisia siitä, että ATOMin tarjonnassa ei ole ylärajaa. Sen sijaan Cosmos säätää luotujen ATOMien määrää steikattujen tokenien määrän perusteella.
Tavoitteena on, että 66 % kaikista kierrossa olevista tokeneista on steikattu. Kun steikattuna on yli 66 %, inflaatio laskee 7 %:n tuntumaan. Kun steikattuna on alle 66 %, inflaatio alkaa nousta kohti 20 prosenttia.
🔒 Steikkaus
ATOMin steikkaus on välttämätön askel Cosmoksen turvallisuuden ja hallinnan parantamiseksi.
Steikkaaminen tarkoittaa tokenien lukitsemista lohkoketjuun transaktioiden validoimiseksi. Vastineeksi saat korkotuloa. Tällä hetkellä tyypillinen vuosituotto on 19-20 %.
ATOMia voi steikata monessa paikassa, mutta yleisin paikka on Keplr-lompakko.
🪂 Airdropit
Yksi Cosmoksen parhaista puolista ovat airdropit. Kenelle ei kelpaisi ilmainen raha pienellä vaivalla? Suurimman osan saamiseksi riittää, että steikkaa ATOMia.
Mitä Cosmos-airdropit ovat?
Yksinkertaisesti sanottuna airdrop on projektin tapa jakaa ilmaisia tokeneita käyttäjille. Tokenit jaetaan usein projektien varhaisessa vaiheessa.
Miksi ihmeessä projekti antaisi ilmaisia tokeneita, eli kirjaimellisesti ilmaista rahaa? Siihen on muutama syy:
Bränditunnettuuden kasvattaminen
ICO ei onnistu
Uskollisten kannattajien palkitseminen
Nopea käyttäjäkunnan kasvattaminen
Kun uusia projekteja käynnistetään, monet haluavat lähettää tokeneitaan varhaisille Cosmos-käyttäjille. Siksi monet päättävät airdropata ATOM-steikkaajille.
Airdroppeihin saattaa olla vaatimuksena steikata muitakin tokeneita tai tarjota likviditeettiä ekosysteemissä.
Vaatimukset:
Projektit edellyttävät yleensä ATOM-tokeneiden steikkausta. Vaatimuksena voi olla myös muiden tokenien steikkaus. Usein JUNOn, SCRT:n, OSMOn ja AKT:n steikkaajat ovat saaneet airdroppeja.
Likviditeetin tarjoaminen. Jotkut projektit vaativat, että tarjoat likviditeetti hajautetussa pörssissä, kuten Osmosiksessa.
Muita sekalaisia vaatimuksia voivat olla:
Äänestäminen.
Tehtävien suorittaminen.
Vaatimukset ovat aina projektikohtaisia ja yleensä ne löytää projektin nettisivuilta, Twitteristä tai Cosmos Airdrops -sivustolta.
Esimerkki airdropista:
🔮 Cosmoksen tulevaisuus
Cosmos-ekosysteemin tulevaisuus näyttää rohkaisevalta. Se on yksi The Crypto Biblen kolmesta loppuvuoden suorittajasta.
Interchain Securityn kehityksen myötä turvallisuuteen odotetaan merkittäviä parannuksia. Tämä takaa paremman suojan kaikissa toisiinsa yhdistetyissä ketjuissa.
Projektit voivat “vuokrata” validaattoreita Cosmos Hubista, joka luo ekosysteemiin jaetun turvallisuuden ja säästää projekteilta valtavasti resursseja.
Steikkaajalle se tarkoittaa, että koron lisäksi saat jatkuvia airdroppeja jaetun turvallisuuden piirissä olevilta projekteilta. Toisin sanoen: bägisi kasvavat aiempaa nopeammin.
Cosmos vahvistaa asemaansa seuraavaa bull runia varten ja siitä on nopeasti kasvamassa top10-projekti. Pitkällä aikatähtäimellä 100-200 miljardin dollarin markkina-arvo on täysin realistinen saavuttaa, jos kehityssuunta jatkuu samana.