Altcoin-opas #3 – Solana
Huippunopea ja edullinen alusta hajautetuille sovelluksille – mutta millä hinnalla?
Elämän kiertokulku kryptomaailmassa on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihailtavan kaunista:
Solanan verkko kaatuu
Somen irvileuat heräävät talviunilta: “Mikä on Solana väärinpäin kirjoitettuna?”
Toista
Solanan kunnianhimoinen suunnittelu pyrkii ratkaisemaan lohkoketjun trilemman. Se kuitenkin kärsii edelleen erilaisista haitoista, kuten verkon kaatuilusta ja haavoittuvuudesta keskittämiselle.
🥜 Solana pähkinänkuoressa
Lohkoketjualusta, jonka päälle voi rakentaa skaalautuvia hajautettuja sovelluksia
Erittäin nopea ja edullinen verrattuna kilpailijoihin
Solana on proof-of-stake (PoS) -lohkoketju, mutta parantaa sitä mekanismilla nimeltä proof-of-history (PoH).
Skaalautuvuus ja nopeus tuo omat haasteensa: Solanan verkko kaatuu niin usein, että se on yleinen meemi.
Mikä on Solana (SOL)?
Solana on vuonna 2017 perustettu avoimen lähdekoodin alusta, jonka päälle voi rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia. Sen etuina ovat nopeus ja edullisuus.
Bitcoinkeskus jakaa projektit kolmeen kategoriaan; tokeneihin, valuuttoihin ja alustoihin. Solana kuuluu selkeästi alustoihin. Muita tunnettuja alustaprojekteja ovat Ethereum, BNB Chain ja Cardano.
Solana pyrkii skaalaamaan korkeampaan suorituskykyyn kuin muut suositut lohkoketjut pitäen samalla kustannukset matalina. Kunnianhimoisessa tavoitteessa auttaa innovatiivinen hybridimalli, joka yhdistää Proof of Staken ja uniikin Proof of History -mekanismin.
Hybridimallin ansiosta Solana-verkko voi teoriassa käsitellä yli 710 000 tapahtumaa sekunnissa (TPS) ilman skaalausratkaisuja. Se on 100 000 kertaa enemmän, mitä Bitcoin käsittelee.
Solanaa johtaa Genevestä toimiva Solana Foundation. Lohkoketjun on puolestaan rakentanut sanfranciscolainen Solana Labs.
Sen oma kryptovaluutta Solana (SOL) on suunniteltu toimimaan samalla periaatteella kuin Ethereum, mutta paremmin. Solanan on perustanut Qualcommillakin työskennellyt ohjelmistokehittäjä Anatoli Yakovenko.
Solana lanseerattiin vuonna 2020 ja siitä tuli nopeasti yksi markkinoiden suosituimmista kryptovaluutoista. Solanan markkina-arvo oli parhaimmillaan yli 70 miljardia dollaria. Solana on nyt markkina-arvolta mitattuna maailman 15. suurin projekti, mutta se kävi parhaimmillaan kärkiviisikossa.
💎 Mikä tekee Solanasta uniikin?
Ethereumin perustajan Vitalik Buterinin mukaan lohkoketjujen trilemma kuvaa ongelmaa skaalautuvuuden, hajauttamisen ja turvallisuuden välillä. Yleisesti kehittäjät joutuvat uhraamaan yhden saadakseen kaksi muuta. Solana tahtoo ratkaista trilemman.
Solana pyrkii tähän hybridimallilla, joka tekee kompromissin hajauttamisessa nopeuden maksimoimiseksi. Proof of Staken ja Proof of Historyn yhdistelmä tekee Solanasta ainutlaatuisen projektin.
📅 Proof of History (PoH)
Proof of Work ja Proof of Stake ovat yleisimpiä lohkoketjujen konsensusmekanismeja. Solana käyttää jälkimmäistä, mutta on lisännyt siihen oman mausteensa: Proof of Historyn.
Solanan toinen perustaja Anatoli Yakovenko julkaisi marraskuussa 2017 white paperin, joka kuvasi proof-of-history (PoH) -konseptia. PoH todistaa tapahtumien järjestyksen ja ajan kulumisen. Sitä käytetään koodaamaan luotettava ajan kulku lohkoketjuun.
Yleenssä lohkoketjujen skaalautuvuus riippuu siitä, kuinka monta tapahtumaa sekunnissa ne voivat käsitellä. Mitä hajautetumpi lohkoketju, sitä enemmän tapahtumien vahvistaminen vie aikaa.
Aiemmin lohkoketjut eivät olleet riippuvaisia ajasta, vaan verkon jokainen solmu (node) luotti omaan paikalliseen kelloonsa tietämättä muiden verkon osallistujien kelloja. Ei ollut yhtä standardoitua kelloa. Kun transaktio aikaleimattiin, ei ollut takeita siitä, että kaikki osallistujat olivat tehneet saman valinnan.
PoH:n avulla jokainen verkon osallistuja voi luottaa kirjanpitoon tallennettuun ajan kulkuun ja tapahtumien järjestykseen. Se on avain lohkoketjun toiminnalle. Voit lukea enemmän Solanan teknisestä puolesta Cointelegraphin artikkelista.
🆚 Solana vs Ethereum
Solanalla ja Ethereumilla on paljon yhteistä, mutta myös rajuja eroja.
Ne molemmat ovat alustoja, joiden päälle voi rakentaa erilaisia sovelluksia. Molemmat perustuvat avoimeen lähdekoodiin ja toimivat osittain keskitetysti. Molempien päällä on suosittuja DeFi-palveluita sekä NFT-markkinapaikkoja.
Merkittävin ero on kuitenkin koossa. Ethereum julkaistiin 5 vuotta ennen Solanaa, joten sillä on ollut enemmän aikaa kasvattaa ekosysteemiään. Suurin osa kryptomaailman likviditeetistä, käyttäjistä, kehittäjistä ja sovelluksista on Ethereumin päällä.
🪙 Token (SOL)
SOL on Solanan oma utility-token, joka tarjoaa keinon siirtää arvoa ja turvata lohkoketjua steikkaamisen kautta.
SOL julkaistiin maaliskuussa 2020, ja se on tällä hetkellä maailman 15. suurin kryptovaluutta.
Solanan kokonaistarjonta on 535 miljoonaa tokenia ja kierrossa on tällä hetkellä 68 prosenttia niistä. Noin 60 % kaikista SOL-tokeneista on perustajien ja Solana Foundationin hallinnassa ja vain 38 % on varattu yhteisölle. Se on usein kaatuvan verkon ohella yksi Solanan huolestuttavia piirteitä.
Solanan kiertävä tarjonta on hieman yli puolet siitä. Noin 60 prosenttia SOL-tokeneista on Solanan perustajien ja Solana Foundationin hallinnassa, ja vain 38 prosenttia on varattu yhteisölle.
SOLia voi käyttää:
Steikkaamiseen
NFT-kaupankäyntiin
Transaktiomaksujen maksamiseen
Äänestämiseen
🔎 Avainluvut:
CMC-ranking: #15
Hinta: $14
ATH: $250
Markkina-arvo: $5,1 mrd.
Kokonaismarkkina-arvo: $7,4 mrd.
Kokonaistarjonta: 535 193 866 SOL-tokenia
Kierrossa: 363 835 651 SOL-tokenia
⚠️ Solana kärsii verkko-ongelmista
Solana on kärsinyt täydestä tai osittaisesta katkoksesta vähintään seitsemän kertaa viimeisen 12 kuukauden aikana. Verkko-ongelmat ovat Solanan suurin haaste.
Yksi pisimmistä katkoksista kesti jopa 17 tuntia syyskuussa 2021. Yakovenkon verkkokatkokset johtuvat yleensä siitä, että validaattorit eivät pysty käsittelemään tapahtumakuormia ruuhka-aikoina.
Solana on saanut paljon kritiikkiä kryptoyhteisöltä katkoksien takia. Katkoksia on tullut historian aikana kohta 10, eikä niitä pitäisi syntyä lohkoketjuissa yhtäkään.
Solana voi kaatua yhden väärin konfiguroidun solmun takia, mikä vie pohjaa lohkoketjujen perimmäiseltä tarkoitukselta: hajauttamiselta.
💰 Sijoittaminen Solanaan
Solanaan voi sijoittaa lähes missä tahansa kryptopörssissä.
Critical Media on kuullut luotettavista lähteistä, että Suomi-palveluita käyttäville on tulossa lähiaikoina hyviä uutisia Solana-rintamalta.
Suosittelemme Solanan ostamiseen kolmea luotettavaa palvelua: ByBit, KuCoin & Crypto.com. Käyttämällä Critical Median referral-linkkejä saat erilaisia etuja:
🔐 Solanan säilyttäminen
Suosittelemme aina säilyttämään kryptovaluutat omassa kryptolompakossa, mieluiten fyysisessä kylmälompakossa. Kun olet ostanut SOL-tokenit pörssistä, kannattaa siirtää ne lompakkoon talteen.
Jos haluat varmistua, että krypto-omaisuutesi on turvassa, suosittelemme lämpimästi Ledgerin tilaamista.
Ledger on jokaisen itseään kunnioittavan kryptosijoittajan tärkein turvaväline. Fyysinen lompakko antaa yhden kerroksen lisäturvaa kryptoillesi ja voit nukkua yösi rauhassa.
Allekirjoittaneella on Nano X ja oli ehdottomasti joka satoshin arvoinen.
Hinnat:
Ledger Nano S Plus – 84,99 €
Ledger Nano X – 159 €
Tilaa Ledger tästä.
🔮 Solanan tulevaisuus
Solanan teknologiayritys Solana Labs työskentelee useiden mielenkiintoisten tuotteiden parissa.
Yksi näistä on Solana Pay, joka mahdollistaa halvemmat, turvallisemmat ja nopeammat maksutapahtumat.
Solana Labs on myös julkaissut Solana Mobile Stackin. Se on Android-työkalupaketti, joka avaa mahdollisuuden mobiililaajennukseen.
Solana aikoo myös tuoda markkinoille oman matkapuhelimensa, Solana Sagan, vuoden 2023 alussa.
Solanalla on ehdottomasti loistavia kilpailuetuja nopeutensa ja edullisuutensa ansiosta. Sijoittajan tulee kuitenkin harkita tarkkaan, onko valmis tekemään tradeoffin keskittymisriskin alla olevan ja usein kaatuvan verkon kanssa.