Kryptohistorian suurin romahdus – Miten SBF:n miljardi-imperiumi mureni hetkessä?
Suomen laajin infopaketti FTX-romahduksesta ja sen vaikutuksista kryptojen tulevaisuuteen.
“Only when the tide goes out do you discover who's been swimming naked” -Warren Buffett
Mt. Gox (2014).
Terra Luna (2022).
FTX (2022).
Yllä on listattu 3 kryptohistorian suurinta romahdusta. Mediahuomiolla mitattuna viimeksi mainittu on ylivoimaisesti massiivisin.
Tämän vuoden karhumarkkina on pyyhkinyt tsunamin lailla kryptoekosysteemin yli. Ja kuten Warren Buffet on kuuluisasti sanonut, alamme nyt vasta huomata, kuka on uinut alasti.
Olemme nähneet, miten ylivivutetut VC-yhtiöt (3AC), ponzinomics-projektit (Terra) ja asiakasvaroilla uhkapelanneet yritykset (Celcius, FTX) ovat ajautuneet toinen toisensa jälkeen konkurssiin.
FTX on (toistaiseksi) viimeisimpänä kaatunut dominopalikka. Nyt kun pöly on hieman laskeutunut, TCB avaa viimeaikaisia tapahtumia Suomen laajimmassa infopaketissa.
Aikajana – näin imperiumi romahti
2. marraskuuta: Alameda Researchin tase vuosi julkisuuteen
6. marraskuuta: CZ ilmoitti, että Binance myy FTT-tokeninsa
6.-8. marraskuuta: Bankrun. FTX joutuu likviditeettikriisiin
8. marraskuuta: SBF ja CZ ilmoittivat, että Binance aikoo ostaa FTX:n
9. marraskuuta: Binance ilmoitti, että se perääntyy kaupasta
10. marraskuuta: FTX:n varat jäädytettiin
11. marraskuuta: FTX ja Alameda hakeutuivat konkurssiin, SBF eroaa
11. marraskuuta: FTX:stä hakkeroitiin 600 miljoonaa dollaria
13. marraskuuta: FTT-tokenin arvo romahtanut viikossa 93 %
13. marraskuuta: SBF ja muut FTX:n johtajat viranomaisten valvonnassa Bahamalla.
Miten FTX romahti? Mitä se tarkoittaa kryptomarkkinan tulevaisuudelle?
FTX, yksi maailman suurimmista kryptopörsseistä, romahti viime viikolla ja hakeutui konkurssiin. Samassa rytäkässä kaatui toinen Sam Bankman-Friedin omistama yritys, Alameda Research.
Uutinen romahduksesta järisytti kryptomaailmaa ja markkinat kääntyivät jyrkkään laskuun epävarmuuden takia; kuinka paljon vahinkoa tämä aiheuttaa koko toimialalle?
Ensin avaamme SBF:n ja näiden kahden erikoisen kryptoyrityksen historiaa. Toiseksi käymme läpi kaiken, mitä tiedämme tapahtuneesta toistaiseksi. Lopuksi arvioimme, kuinka paljon tämä vaikuttaa koko kryptomarkkinaan.
Kuka on Sam Bankman-Fried?
Kuten varmasti jo tiedät, Sam Bankman-Fried eli SBF, perusti sekä kryptopörssi FTX:n että treidausyritys Alameda Researchin.
SBF oli kryptoilla rikastunut multimiljardööri 30-vuotiaana. Hän on suorittanut fysiikan kandidaatin tutkinnon MIT:stä, ja työskenteli uransa ensimmäiset 3,5 vuotta treidaajana Jane Streetilla, joka on yksi maailman suurimmista markkinatakaajista.
SBF ei ole ns. OG-kryptosijoittaja. Hän on myöntänyt, ettei tuntenut ketään kryptoalalla ennen vuotta 2021. Hän myönsi myös useaan otteeseen, että hänellä on huono tapa panosta joskus liiankin isosti, kun rahantekostrategia toimii.
Se huono tapa auttoi Samia tulemaan yhdeksi kryptomaailman rikkaimmista ihmisistä. Hänen valtava omaisuutensa avasi monia ovia Washingtonissa.
Alameda Research
Vuoden 2017 lopulla SBF huomasi kryptovaluuttojen mahdollisuudet. Hän perusti yhdessä toisen MIT-opiskelijan, Gary Wangin (ex-Google) kanssa kryptotreidausyhtiön nimeltä Alameda Research.
Nimi valittiin siksi, että SBF oli huolissaan pankkien kryptoskeptisyydestä.
“If we'd named ourselves Shitcoin Day Traders, the banks wouldn't have worked with us” -SBF
Alameda tuli nopeasti kuuluisaksi arbitraasikaupastaan. SBF ja Wang aloittivat treidauksen vain 200 dollarilla ja laajensivat nopeasti 10-15 miljoonan päiväkauppoihin.
Alameda erikoistui ns. Kimchi-preemioon: se osti Bitcoinia Yhdysvalloissa ja myi sen Japanissa, jossa Bitcoinilla käytiin kauppaa 10 % korkeammalla hinnalla.
SBF paljasti vuonna 2019, että Alameda “kävi kauppaa jokaisella altcoinilla ja ansaitsi hulluja summia rahaa”.
Yhtiö teki 2019 karhumarkkinassa jopa 4-5 prosenttia tuottoa kuukaudessa. Alamedan kassa kasvoi ja siitä tuli nopeasti yksi suurimmista kryptomarkkinatakaajista. Pian se työskenteli jokaisen suuren kryptopörssin kanssa, mukaan lukien Binancen.
FTX
Vuoden 2019 huhtikuussa SBF ja Wang perustivat uuden futuureihin keskittyvän kryptopörssin, FTX:n. CZ ja Binance olivat ensimmäisten sijoittajien joukossa.
SBF myönsi haastattelussa, että he "eivät tienneet, miten käyttäjiä hankittaisi”. He kuitenkin tiesivät, että muissa pörsseissä oli 20 miljoonaa futuuritreidaajaa, jotka halusivat paremman kauppapaikan.
FTX alkoi kasvaa kesällä 2019 ICO:n myötä. Tarjonnasta 20 % myytiin sijoittajille kolmessa yksityismyynnissä. Messarin mukaan sijoittajia olivat Alameda, Binance, Coinbase, Multicoin Capital ja moni muu krypto-VC. Yli puolet FTT-tokeneista osoitettiin yritykselle ja tiimille.
FTX käytti osan kaupankäyntimaksuista ostaakseen takaisin ja polttaakseen FTT-tokenia. FTX:llä oli kaikista aggressiivisin takaisinosto- ja polttamisohjelma. Takaisinostot nostivat FTT:n hintaa, kun taas polttaminen vähensi sen tarjontaa, mikä nosti hintaa entisestään, jos kysyntä pysyi samana.
Vuonna 2020 FTX:n suosio kasvoi räjähdysmäisesti, DeFi-huuman ja alkavan härkämarkkinan myötä.
💩 osuu tuulettimeen
FTX oli 3 vuodessa kasvanut 30 miljardin dollarin yhtiöksi, kerännyt miljardirahoituksen ja käsitteli parhaimmillaan miljardien dollarien edestä kauppoja vuorokaudessa.
Jos Sam Bankman-Friedin matka huipulle oli kuin elokuvasta, niin imperiumin romahduksessa on Netflix-dokumentin ainekset.
Uskomaton tapahtumasarja lähti liikkeelle 2. marraskuuta, kun CoinDesk julkaisi artikkelin, joka paljasti, että kolmasosa Alameda Researchin omaisuudesta (noin 5 miljardia dollaria) oli sidoksissa FTT-tokeniin.
Somessa alkoi levitä spekulointia Alamedan ja FTX:n välisestä suhteesta. Suurin osa spekuloinnista liittyi siihen, että FTX-käyttäjien varat olivat kulissien takana löytäneet tiensä Alamedan haltuun. Huolenaihe oli, että FTX olisi maksukyvytön, jos kaikki käyttäjät päättäisivät nostaa varoja pois palvelusta.
Noidankehä oli käynnistynyt ja uutisesta pelästyneet sijoittajat alkoivat tehdä juuri sitä, mitä FTX pelkäsi – nostaa varoja pois palvelusta. Bank run kiihtyi, kun internet-salapoliisit huomasivat, että FTX:n reservit pienenivät nopeasti.
Alameda alkoi vetää likviditeettiä muista pörsseistä ja lähetti sitä FTX:lle. Tämä vahvisti epäilyt siitä, että FTX oli kriisin partaalla. Samaan aikaan SBF väitti Twitterissä, että sekä pörssi että asiakkaiden varat olivat turvassa.
Alamedan toimitusjohtaja Caroline Ellison sanoi Twitterissä, että julkisuuteen oli vuotanut vain osa taseesta, joka väitteen mukaan oli huomattavasti suurempi.
Binance ja CZ astuvat kuvaan
Ensin hieman kontekstia.
Kuten mainitsimme, Binance oli yksi ensimmäisiä FTX:n tukijoita.
No, vuonna 2021 SBF osti takaisin Binancen hallussa olleet osakkeet noin 2,1 miljardilla dollarilla (1,5b $BUSD + 580m $FTT).
Sen uskotaan johtuneen entisestä Binance U.S.:n toimitusjohtajasta Brian Brooksista, jonka väitettiin vuotaneen FTX:lle arkaluontoisia tietoja.
Brooks oli toimitusjohtajana vain 4 kuukautta, ja hänen kerrottiin käyneen useissa FTX:n tapahtumissa eronsa jälkeen. Spekuloitiin, että FTX oli osallisena tietojen vuotamiseen valtamedialle, jotta reguloijien katseet kääntyisivät FTX:stä Binanceen.
Binance ei siis enää omistanut osuutta FTX:stä, mutta sillä oli hallussaan lähes 6 prosenttia kaikista olemassa olevista FTT-tokeneista. Tarpeeksi aiheuttamaan valtavan kurssiliikkeen.
Takaisin aiheeseen.
CZ ei ollut tyytyväinen SBF:n juonitteluun. Ensin hän twiittasi 6. marraskuuta, että Binance myy kaikki omistamansa FTT-tokenit “viimeaikaisten paljastusten takia”.
Samassa langassa hän sanoi, että Binance yrittää minimoida markkinavaikutuksen myymällä omistukset pienissä osissa.
Hetkeä myöhemmin tuli tieto, että Binanceen siirrettiin 584 miljoonan dollarin edestä FTT-tokenia.
Tässä vaiheessa paniikkinappula oli jo pohjassa.
Historian suurin bankrun
Alamedan toimitusjohtaja Caroline teki epäilyttävän tarjouksen twiittaamalla, että yhtiö voi ostaa Binancen koko FTT-potin 22 dollarin kappalehintaan. Tämä lisäsi epäilyjä siitä, että Alameda ja FTX käyttivät FTT:tä kryptolainojen vakuutena ja pelkäsivät joutuvansa selvityksen alaiseksi.
FTT:n markkina-arvo oli 10 miljardia dollaria, mutta sillä oli alhainen likviditeetti. Hinnan manipulointi ei siis vaatinut paljoa rahaa, joten jo pelkkä pelko Binancen myynnistä riitti saamaan kurssin syöksyyn.
Samaan aikaan FTX:n käyttäjät myivät satojen miljoonien dollarien edestä FTT-tokenia, mikä vain kiihdytti kurssilaskua.
FTX näytti olevan kaulaa myöten nesteessä, mutta tämä oli vasta alkusoittoa.
Seuraavaksi alkoi kiertää huhuja, että FTX oli keskeyttänyt nostot. Vaikutti siltä, että FTX oli maksukyvytön. Sitä oli aluksi vaikea uskoa, koska media oli uutisoinut vain paria kuukautta aiemmin yhtiön valtavasta “sotakassasta”.
Markkinat kaaoksessa
Sitten putosi yksi kryptohistorian suurimmista uutispommeista: Binance aikoi ostaa FTX:n.
FTX oli ajautunut niin pahaan likviditeettikriisiin, että SBF oli ottanut yhteyttä Binanceen ja pyytänyt heitä hätiin.
Twitter luonnollisesti räjähti meemien määrästä. CZ oli juuri muutamalla oikein ajoitetulla twiitillä eliminoinut pahimman kilpailijansa. Tätä pidettiin yhtenä kaikkien aikojen peliliikkeistä bisnesmaailmassa. CZ kuitenkin kumosi teorian.
Ilmoituksen jälkeen FTT:n kurssi lähti vapaapudotukseen. Markkina-arvosta pyyhkiytyi yli 80 %, eli 8,5 miljardia dollaria vuorokaudessa.
Moni ei enää uskonut, että tilanne voisi näyttää huonommalta. Se oli väärin.
Vain alle vuorokausi myöhemmin Binance vetäytyi sopimuksesta, kun FTX:n taloudessa paljastui 8 miljardin dollarin aukko.
Samaan aikaan FTX:n sivusto oli kaatunut, eikä Coinbasen tai KuCoininkaan palvelut toimineet. Koko markkina oli kaaoksessa. Bitcoinin hinta putosi alimmilleen 2 vuoteen ja veti koko muun markkinan mukanaan viemäriin.
Osa kaikesta myyntipaineesta tuli Alameda Researchilta. Alameda ei ollut vain yksi kryptoyritys, vaan suurin yksittäinen markkinatakaaja. Huomattava osuus jokaisen pörssin kaikista kryptoista oli Alamedan omistuksessa.
Eikä Alameda tarjonnut likviditeettiä ainoastaan pörsseille. Se oli myös yksi DeFin suurimmista likviditeetin tarjoajista, erityisesti Solanassa. Siksi Solana otti altcoineista ehkäpä suurimman osuman FTX:n romahduksen takia.
FTX:n nousu huipulle oli nopea, mutta se kaatui korkealta ja kovaa. Kaoottisen viikon perjantaina SBF ilmoitti, että kaikki hänen yhtiönsä hakeutuvat konkurssiin.
Mutta ei siinäkään vielä kaikki. Reuters uutisoi hetkeä myöhemmin, että SBF oli koodannut FTX:n järjestelmään “takaoven”, jonka kautta hän oli siirtänyt miljardeja johdon huomaamatta.
Kryptohistorian suurin farssi sai sopivan ironisen päätöksen, kun vain tunteja konkurssi-ilmoituksen ja Reutersin uutisen jälkeen FTX:stä hakkeroitiin 600 miljoonaa dollaria.
Mitä tämä kaikki tarkoittaa kryptojen tulevaisuudelle?
FTX:n ja Alamedan romahdus on yksi koko kryptohistorian synkimpiä hetkiä. Verrokkeja voi hakea lähinnä vain Mt. Goxin hakkeroinnista ja Terra Luna -ekosysteemin kaatumisesta.
Vain aika näyttää, miten kauaskantoiset seuraukset SBF aiheutti uhkapelillään, mutta voimme tehdä jo nyt valistuneita arvauksia.
SBF:n imperiumi oli ulottanut kouransa lähes jokaiseen kryptomaailman kolkkaan. Se on sijoittanut lukemattomiin yrityksiin ja toiminut varmasti yhtä monelle varojen säilytyspalveluna. Voi siis olettaa, että dominopalikat jatkavat kaatumistaan.
Sam, FTX ja Alameda olivat tunnettuja nimiä Washingtonissa. Pahinta? Ne olivat esitelleet itsensä kryptomaailman parhaimmistona. Imperiumin kaatuminen jättää valtavan tahran koko kryptoekosysteemiin.
FTX:n romahdus on saanut monet yksityishenkilöt ja instituutiot vaatimaan aggressiivisia kryptosäännöksiä. Erityisesti enemmän läpinäkyvyyttä asiakasvarojen säilyttämisestä ja eristämisestä.
Department of Justice ja SEC ovat ilmoittaneet tutkivansa FTX:ää. SEC:n tunkeutuminen tutkimuksiin ei ole koskaan hyvä merkki. Kryptomaailma todellakin tarvitsee järkevää regulontia, mutta huolenaiheena on nyt innovoinnin tukahduttaminen byrokratialla. Reguloinnin ykkösprioriteetti pitää olla käyttäjien suojaaminen.
Entä mitä tapahtuu Sam Bankman-Friedille?
Kuten arvata saattaa, tapaus herätti Yhdysvaltain viranomaisten huomion.
Twitterissä kiersi huhuja, jonka mukaan Bahamalta olisi lähtenyt hakkeroinnin jälkeen yksityiskone Argentiinaan. SBF itse kielsi paenneensa maasta.
Viimeisimpien tietojen mukaan kolme FTX:n johtajaa ja Alamedan CEO Caroline pyrkivät pakenemaan Dubaihin Yhdysvaltojen viranomaisten ulottumattomiin.
SBF on kuitenkin CoinTelegraphin mukaan edelleen Bahamalla viranomaisten tarkkailun alla. Caroline Ellison on puolestaan Hong Kongissa, joten hänen todennäköisesti onnistuu helpoiten päästä Dubaihin.
Tutkimuksiin menee aikaa, mutta todennäköisesti edessä on valtava oikeudenkäynti.
Entä SBF:n omaisuus? Mies oli parhaimmillaan Forbesin listalla maailman 100. rikkaimman henkilön joukossa 16 miljardin dollarin omaisuudellaan. Kaiken kaaoksen seassa hänen omaisuudestaan suli 95 % YHDEN PÄIVÄN AIKANA. Nyt vaikuttaa, että omaisuudesta ei ole enää mitään jäljellä.
Loppusanat
Kryptomaailma on keskellä historian pahinta finanssikriisiä. Tapahtumat ovat vasta alkua jollekin, jonka selvittäminen kestää todennäköisesti kuukausia tai jopa vuosia.
On mahdollista, että todellinen kryptotalvi on vasta alkamassa.
Tämä oli jälleen yksi surullinen esimerkki keskitetyn kryptoalustan kaatumisesta huonon hallinnan, epäpätevyyden ja hyvin mahdollisesti rikollisuuden vuoksi.
Mutta.
Lohkoketjuissa tuotetaan edelleen lohkoja. Ekosysteemissä rakennetaan edelleen hienoja projekteja. Jos uskoo teknologiaan, on uskottava, että tämäkin koettelemus menee lopulta ohi.
Jotain on kuitenkin opittava ja yhteisön on vaadittava muutosta. Emme voi antaa saman kaavan toistua kerta toisensa jälkeen.
Bitcoin kehitettiin, koska nykyinen rahoitusjärjestelmämme oli (ja on edelleen) rikki. Tuntuu, että koko kryptomaailma on unohtanut tämän ja siirtynyt yhä lähemmäksi sitä, minkä Satoshi Nakamoto halusi korvata.
Keskitetyt tahot käyttävät väärin asiakasvaroja. Läpinäkymättömät rahoituslaitokset tekevät hämäriä asioita käsittämättömällä rahamäärällä. Epäpätevillä ultrarikkailla on kaikki valta ilman valvontaa.
Millään näistä ei pitäisi olla sijaa kryptoissa – ja silti, tässä nyt ollaan.
Meidän on pakko saada talomme järjestykseen. Ja se prosessi on aloitettava tänään.