Miksi kryptot eivät ole valloittaneet maailmaa – vielä
Ja mitä sen valloittaminen vaatii vaatii?
Se on maanantai. Onko käynnistymisvaikeuksia? Tässä 3 vinkkiä vähemmän p*skaan viikon aloitukseen:
Laita 6-12 lusikallista kolumbialaista jauhetta (mustaa) Moccamasteriin.
Ota tukeva Kryptotreidaajan Sikiöasento™️
Avaa The Crypto Bible
Missä massa-adoptio?
Kryptokuplassa on helppo menettää todellisuudentaju. Sinä, hyvä lukija, edustat pientä ja piskuista edelläkävijöiden joukkoa, mutta 95 prosentille ihmisistä kryptomaailma on vielä täysin tuntematon.
Miksi maailmanvalloitus (lue: valtavirta) on tärkeää? Lyhyt vastaus: raha. Money comes in, number goes up. Tiedämme, että massojen saapuminen kryptomarkkinoille on vain ajan kysymys. Juuri siksi miljoonat sijoittavat jo kryptoihin – ajoissa olemisessa on etunsa.
Huoneessa on kuitenkin pienimuotoinen elefantti. Elämme teknologian keskellä ja kryptoinfra – lohkoketju – on jo olemassa, joten miksi kryptot eivät vielä ole valloittaneet maailmaa? Mitä se vaatii?
Huonot opettajat, huonot oppilaat
Yksi kryptojen suurimmista ongelmista on monimutkaisuus. Nykyihminen on yksinkertaisesti laiska, eikä jaksa nähdä vaivaa hankalaan asiaan, ellei sitä pidä mielenkiintoisena.
Mutta se on meidän tehtävämme tehdä kryptoista helpommin lähestyttäviä ja ymmärrettäviä. Olemme epäonnistuneet siinä pahasti. Meidän täytyy olla parempia opettajia.
Median FUD
Median vaikutusta maailmanvalloitukseen ei voi väheksyä. Valitettavasti suurin osa perinteisten mediatalojen kryptouutisista on negatiivissävytteisiä.
Case: Yle.
Ilmiön voi nähdä kaikissa valtamedioissa. Media iso kipukohta, sillä se päättää narratiivit ja vaikuttaa siihen, mitä kansa ajattelee. Olisiko koronapandemiasta tullut yhtä suurta globaalia paniikkia ilman nykyaikaista klikkimediaa?
Loogisia syitä median FUDiin (Fear, Uncertainty, Doubt) on muutama: negatiivisuus myy, toimittajat eivät ymmärrä kryptoja ja/tai ne sotivat mediatalon arvoja vastaan (hassua, koska kryptovaluutat edistävät tasa-arvoa ja sananvapautta).
Kryptoyhteisö ränttää ja valittaa median huonosta kohtelusta ja se on lähinnä yhtä suurta pr-fiaskoa. Ratkaisu on uhriutumisen sijaan hellittämätön opetustyö ja faktoilla myyttejä vastaan taisteleminen.
Tunteiden ja hintojen vuoristorata
Volatiliteetti on no-coinereiden suosituin argumentti. Kyllä: kryptojen arvot vaihtelevat paljon. Vuonna 2017 Bitcoin nousi 20 000 dollariin, laski 3 000 dollariin samana vuonna ja nousi vuonna 2021 lähes 70 000 dollariin. Kurssit voivat muuttua kymmeniä prosentteja päivässä. Ekosysteemit voivat myös romahtaa viikossa.
Vaikka monet näkevät arvon vaihtelun riskinä, teknologiaoptimisteille (ja uhkapelaajille) se nimenomaan on suurin syy sijoittaa kryptoihin. Laskut ovat kovia, mutta niin ovat myös nousut. Statistan analyytikot vahvistavat, että kryptovaluuttojen volatiliteetti houkuttelee sijoittajia.
Volatiliteetti on vain näennäinen ongelma, joka ratkeaa itsestään ajan myötä, kun kryptovaluutat leviävät. Nyt yksi sijoittaja voi 20 miljoonalla eurolla manipuloida hintoja. Osakemarkkinoilla moinen summa on nappikauppaa. Kryptojen kasvun myötä ongelma häviää.
Pelisääntöjen puute
Ongelma: Kryptomaailma on sijoittamisen villi länsi, jossa jokainen on omillaan ja sääntely loistaa poissaolollaan. Se hillitsee digitaalisen omaisuuden leviämistä voimakkaasti. On tuskallista myöntää, mutta me tarvitsemme järkevää sääntelyä.
Bitwisen tutkimuksessa 56% vastaajista sanoi, että sääntelyyn liittyvä huoli on suurin syy jättää Bitcoinit ostamatta. Sama huolenaihe on esiintynyt myös muissa tutkimuksissa, joten kyse on isosta ongelmasta. Kryptovaluuttojen pitää nousta talouden harmaalta alueelta luotettavaksi. Se tapahtuu järkevän sääntelyn kautta.
Moni sijoittaja pelkää, että valtiot haluavat säännellä koko toimialan kuoliaaksi. Se ei kuitenkaan palvelisi valtioita juurikaan.
Ei globaalia johtajaa
Michael Saylorin MicroStrategy on avannut instituutioille portit Bitcoin-sijoittamiseen. Tesla on vahvana kakkosena. Valtioiden tasolla El Hodlador tekee arvokasta pioneerin työtä.
Fakta on kuitenkin se, että vähittäiskaupan ja yritysten mukaantuleminen vaatii sen, että joku FAANG-yhtiöistä (FB, Amazon, Apple, Netflix, Google) näyttää suuntaa nostamalla kryptovaluutat jalustalle. Se toisi kryptot kertaheitolle massojen tietoisuuteen ja nostaisi luotettavuuden uudelle tasolle.
Hyvä uutinen: Netflixiä lukuunottamatta muut megayritykset ovat ilmaisseet kiinnostuksensa lohkoketjuja kohtaan. FB:n emoyhtiö Meta on kilpajuoksussa pisimmällä oman metaversuminsa kehittämisen ansiosta.