DYOR – osa 1: Kryptoprojektien tunnusluvut
Älä sijoita tunteella, käytä faktoja. Tämän artikkelin avulla opit lukemaan kryptomarkkinoiden tärkeimpiä tunnuslukuja.
“DYOR”. Sitä kuulee kryptopiireissä usein. Menestyvän ja kehnon sijoittajan erottaa taustatutkimuksen laatu.
The Crypto Biblen DYOR-sarja antaa avaimet menestyvään kryptosijoittamiseen. Sarjan tarkoitus on antaa sulle työkaluja ja ajatusmalleja projektien arviointiin. Osaat luettuasi erottaa laatuprojektin shitcoinista.
Sarjan ensimmäinen osa keskittyy kryptoprojektien tunnuslukuihin:
Mitkä ovat tärkeimmät tunnusluvut?
Miten tunnuslukuja luetaan?
Hyvät vs huonot tunnusluvut
Jokainen osio on tiivistetty yhteen konkreettiseen neuvoon.
🌎 Critical Median maailmanvalloitus etenee
Critical Median nettisivut ovat nyt livenä! Ennen kuin hyppäät aiheeseen, käy tutustumassa tuliterään saittiin ja kurkkaa kuka tätäkin uutiskirjettä kirjoittelee. Ostopakkoa ei ole, ellet nyt satu tarvitsemaan maailmanluokan Web3-sisältöä. 😉
Klikkaa tästä.
🕵🏼♂️ Miksi DYOR on tärkeää?
Ollaan rehellisiä: portfoliossasi on kryptoja, joista et ole tehnyt tarkkaa taustatutkimusta. Sijoitit, koska kaveri suositteli, jouduit FOMOn uhriksi tai menetit todellisuudentajusi, kun projekti lupasi kuuta taivaalta.
Ei hätää. Olemme kaikki käyneet saman polun läpi. Sijoitin itse SafeMooniin alkukeväällä 2021 oikeastaan kaikkien edellämainittujen takia. Tällä noobilla kävi tuuri ja noin 700€ alkuinvestointi nousi parhaimmillaan 30 tuhanteen euroon.
Sitten iski klassinen timanttikäsisyndrooma enkä myynyt tarpeeksi. Lopulta katsoin portfolion laskevan -90% huipuista ennen kuin hyppäsin pois kelkasta. Jälkikäteen ajateltuna SafeMoon ja sen yhteisö oli sirkus ja minä olin sen pelle.
Jotain hyvää siinäkin episodissa oli; ymmärsin miksi on tärkeää tehdä oma taustatyö.
🎯 Sijoita faktoilla, älä tunteella
Tunteet, tarkemmin ottaen ahneus ja pelko, ovat markkinoiden vahvimmat ajurit. Tunteella sijoittava häviää armotta pitkässä juoksussa kylmäveriselle sijoittajalle, joka on tehnyt läksynsä.
Onneksi lohkoketjujen etu on valtava ilmaisen datan määrä. Netti on täynnä laadukkaita työkaluja, joiden avulla sijoittaja voi tehdä faktaan perustuvia päätöksiä.
Tunnuslukuja ymmärtääkseen EI tarvitse olla kauppatieteiden maisteri – perusmatikalla ja maalaisjärjellä pärjää pitkälle.
Kryptovaluutan hinta ei itsessään kerro mitään. Markkina-arvo, tarjonta, kierrossa oleva tokenien määrä, kaupankäyntivolyymi ja ketjuun lukittu arvo kertovat jo huomattavasti enemmän.
Katsotaan seuraavaksi, miten tunnuslukuja kannattaa lukea.
📈 Markkina-arvo
Katson itse aina ensimmäisenä projektin markkina-arvoa. Jos osaat suhteuttaa sen muuhun markkinaan ja oikeaan maailmaan, se antaa viitteitä onko projekti yli- vai aliarvostettu.
Helppo esimerkki: Shiba Inun markkina-arvo oli korkeimmillaan 30 miljardia dollaria. Kuulostaako järkevältä? Vertauksena energiayhtiö Nesteen markkina-arvo on 34 miljardia dollaria. Toinen tuottaa yhteiskunnan kannalta kriittisiä palveluita, toinen on meemi.
Parhaimmat tuotot tehdään sijoittamalla ajoissa pienen markkina-arvon projektiin (1-50 miljoonaa dollaria). On sanomattakin selvää, että mitä pienempi projekti, sitä suuremmat riskit.
Vinkki: suhteuta markkina-arvo oikeaan elämään ja mieti käykö se järkeen.
📥 Tarjonta
Kaikki tietävät, että Bitcoinin maksimitarjonta on 21 miljoonaa kappaletta. Projekteja on kuitenkin tuhansia ja kaikilla on eri tarjonta. Toisilla satoja miljardeja tokeneita, toisilla vähemmän kuin Bitcoinilla. Joidenkin tarjonta voi kasvaa (inflaatio), joidenkin pienentyä polttamalla (deflaatio).
Tarvittavien tokenien määrä riippuu käyttötarkoituksesta. Ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, mutta nyrkkisääntönä: mitä pienempi tarjonta, sen parempi. Poikkeuksia kuitenkin on.
Vinkki: Vältä projekteja, joiden tarjonta on yli 10 miljardia tokenia.
📤 Kierrossa olevien tokenien määrä
Tarjontaa tärkeämpi tunnusluku on kierrossa olevien tokenien määrä. Olen itse jättänyt sijoittamatta tämän tunnusluvun takia.
Bitcoinia on louhittu reilu 19 miljoonaa kappaletta, alle 2 miljoonaa on louhimatta. Bitcoinin kierrossa oleva tarjonta on siis 19 miljoonaa.
Lupaavallakin projektilla voi olla vain pieni osa koko tarjonnasta kierrossa. Se voi olla huono merkki. Miksi? Koska tokeneita syntyy myöhemmin lisää (esim. steikkaamalla tai louhimalla) ja se tarkoittaa myyntipainetta tulevaisuudessa.
Vinkki: etsi projekteja, joiden tarjonnasta vähintään 75 % on kierrossa.
🔊 Volyymi
Volyymi kertoo, kuinka paljon tokenilla käydään kauppaa vuorokaudessa. Bitcoinia treidataan miljardien eurojen edestä päivässä. Joku on aina valmis ostamaan Bitcoinia, eli se on erittäin likvidi.
NFT:iden ongelma on ollut likviditeetin puute; jotta voit myydä tokenin, jonkun on oltava valmis ostamaan se.
Suuri ja tasainen volyymi on hyvä asia. Se tarkoittaa, että tokenille on jatkuvasti kysyntää. Jos volyymi on pieni, mutta siinä näkyy ajoittain suuria piikkejä, se voi viestiä ns. pump & dump -tokenista. Vältä niitä.
Volyymin trendit voivat antaa signaaleja siitä, mitä tokenin hinnalle tapahtuu.
Vinkki: Katso, että tokenilla käydään jatkuvasti kauppaa yli 10 miljoonalla eurolla.
🔐 TVL
TVL (total value locked) tarkoittaa ketjuun lukittujen varojen määrää. Tämä on etenkin yksi DeFi-projektien, kuten lainauspalveluiden tai hajautettujen pörssien kriittisistä tunnusluvuista.
TVL ottaa huomioon:
Likviditeettipoolit
Lainauspoolit
Steikatut varat
Suuri TVL-luku kertoo käyttäjien luottamuksesta protokollaa kohtaan.
TVL on erityisen tehokas, kun sitä vertaa projektin markkina-arvoon (Mcap/TVL). Haluat etsiä projekteja, joihin on lukittu pääomaa, mutta se ei näy vielä markkina-arvossa.
Vinkki: Alle 1,0 Mcap/TVL -suhde voi olla merkki aliarvostetusta projektista.
🤔 Mistä tunnusluvut näkee?
Ymmärrät nyt, mitä tunnusluvut tarkoittavat ja miten niitä luetaan, mutta mistä ne näkee?
Käytän itse CoinMarketCapia päivittäin. Tuhansien projektien tunnusluvut ovat helposti saatavilla ilmaiseksi. Toinen hyvä vaihtoehto on CoinGecko.
TVL-luvun ja muiden DeFi-indikaattorien seurantaan käytän DeFiLlamaa. DeFi Pulse on myös erittäin pätevä.
Jos tykkäät osakesijoittamisesta tutuista tunnusluvuista, kuten p/e, liikevaihto tai p/b, kannattaa suunnata suomalaisen Token Terminalin sivuille.