Top 7 kryptopörssien reservit – kenellä on pitoa tilillä?
Onko lempipörssisi maksukykyinen, jos bankrun osuu kohdalle? Katso listaus.
Maksuttoman kryptomarkkinadatan tarjoaja CoinMarketCap on alkanut seurata kryptopörssien reservejä.
Seurannasta näkee pörssien reservin arvon reaaliajassa. Sijoittaja voi jatkossa tehdä päätöksen kauppapaikasta maksukykyyn pohjautuen.
Proof or Reserves (PoR) on ollut FTX-katastrofin jälkeen tapetilla. Kuten kerroimme laajassa FTX-jälkipyykissä, pörssi oli siirrellyt asiakasvaroja kulisseissa ja kaatui lopulta maksukyvyttömyyteen bankrunin takia.
Julkisten reservien tarkoitus on näyttää todisteita pörssien maksukyvystä ja luoda luottamusta keskitettyihin palveluihin.
Aloite reservien julkistamiseen lähti Binancelta hieman FTX:n romahduksen jälkeen. CZ:n haasto palvelee sijoittajia, mutta erityisesti Binancea.
Binance painii aivan omassa luokassaan ja kilpailijoiden haastaminen on loistava brändikikka, joka todennäköisesti vie asiakkaita muilta pörsseiltä.
The Crypto Bible listasi tähän uutiskirjeeseen 7 varakkainta pörssiä:
#1 Binance
Binance vei vähemmän yllättäen kärkipaikan reservien koolla mitattuna. Sillä on yli tuplasti enemmän varoja kuin muilla Proof of Reserves -listan pörsseillä yhteensä.
Yli puolet varoista on sidottu stablecoineihin: Binancen omaan BUSDiin sekä USDT:hen. Lisäksi reservistä löytyy yli 9 miljardin dollarin edestä Bitcoinia, joten Binancen varojen arvo voi nousta huimasti seuraavan bull marketin aikana.
#2 Bitfinex
Toiseksi eniten varoja on suomalaisille hieman tuntemattomalla Bitfinexillä. Bitfinex on yksi maailman vanhimpia kryptopörssejä: se perustettiin jo vuonna 2012.
Bitfinexin omistaa hongkongilainen iFinex Inc. IFinex omistaa myös Tether Limitedin, joka on laskenut liikkeelle USDT-stablecoinin.
Yli kolmasosa varoista on sidottu pörssin omaan tokeniin, UNUS SED LEOon. Myös Bitfinexiltä löytyy mukava määrä Bitcoinia.
#3 OKX
Kolmantena listalla on OKX. Se on Seychelleiltä käsin toimiva kryptopörssi, joka perustettiin vuonna 2017 ja toimi nimellä OKEx pitkään ennen kuin teki brändiuudistuksen vuoden 2022 tammikuussa.
OKX on viime aikoina mainostanut sosiaalisessa mediassa aggressiivisesti. Pörssillä on omien sanojensa mukaan 20 miljoonaa käyttäjää 100 maassa.
OKX:n reservit on allokoitu melko konservatiivisesti. 53 prosenttia on stablecoineissa ja loput on jaettu lähes kokonaan Bitcoinin ja Ethereumin välillä.
#4 Huobi
Huobi on toinen pitkään markkinoilla toiminut kryptopörssi. Se perustettiin vuonna 2013 Kiinaan, mutta on maan tiukan lainsäädännön takia joutunut siirtämään operaationsa muualle. Se toimii OKX:n tapaan Seychelleiltä käsin.
Huobin reserveissä on suurempi riski, sillä 37 prosenttia on sidottu sen omaan Huobi Tokeniin. Tokenia käytetään mm. kaupankäyntikulujen pienentämiseen, erilaisten VIP-pakettien ostamiseen ja äänestämiseen. Liian isot FTX-vibat omaan makuun.
40 prosenttia varoista on vakaammissa asseteissa: Bitcoinissa, Ethereumissa ja USDT:ssä.
#5 Crypto.com
Crypto.comin kohdalla piti hieraista silmiä.
Jos CMC:n dataan on uskominen, yksi maailman suurimmista pörsseistä pitää lähes 20 prosenttia varoistaan (600 miljoonaa dollaria) meme coineissa. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
Crypto.com on viime aikojen FUDista huolimatta selvinnyt ehjin nahoin ja vaikuttaa olevan maksukykyinen vaikeinakin aikoina. Se on hyvä merkki.
Voit avata Crypto.comiin tilin tästä.
#6 KuCoin
Critical Median suosikkipörssi KuCoin on hajauttanut reservinsä brändinsä mukaisella tavalla.
Hieman puolet on mukavan konservatiivisesti sijoitettu, vajaa viidesosa KuCoinin omassa KCS-tokenissa ja loput tasaisesti eri altcoineissa.
Voit avata tilin KuCoiniin tästä.
#7 ByBit
Listan viimeisin pörssi on somevaikuttajien suosima ByBit. Vaikka reservit ovat pienemmät kuin muilla listan pörsseillä, ne ovat vähäriskisesti hajautettu ja tuovat luottamusta sijoittajille.
Erikoisuutena on BitDao-token, jossa on kiinni lähes 95 miljoonaa dollaria.
Voit avata tilin ByBitiin tästä.
Yhteenveto
Tällä hetkellä 7 pörssin reservit on listattu CoinMarketCapiin. Loppuvuoden aikana voidaan odottaa lisää tietonsa julkaisevia pörssejä, joten tämä lista voi muuttua.
Kehityssuunta on hyvä. Vaikka edelleenkään ei ole suositeltavaa säilyttää krypto-omaisuuttaan pitkällä tähtäimellä keskitetyissä pörsseissä (not your keys, not your coins), niin julkiset reservit rakentavat paremmin luottamusta kuin “Steady lads” -henkiset twiitit.
Eikös nämä ole asiakasvaroja joita pörssit säilyttää? Esimerkiksi crypto.comin shibat ovat asiakkaiden varoja 1:1 eivät crc:n huonoa riskien hallintaa?